Rauw Power is het Nederlandse biologische rauwe zuivelmerk van de Raw Milk Company in De Lutte (Twente). Rauw Power gebruikt voor zijn producten biologische volle melk van ‘grasgevoerde’ koeien van twee biologische boerderijen in de streek. Het bijzondere van gefermenteerde zuivelproducten is dat de melk waarvan ze gemaakt worden, niet wordt gepasteuriseerd, maar gefermenteerd door de toevoeging van melkzuurbacteriën. Die melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat de melk ondanks dat er geen sprake is van verhitting zoals bij gepasteuriseerde melk, toch veilig is voor consumptie. Bij een zuurtegraad van minder dan 4,5 kunnen o.a. Listeria en Salmonella niet overleven. Het voordeel van fermentatie t.o.v. verhitting is dat alle enzymen, eiwitten en vetten die in melk zitten intact blijven, terwijl ze bij verhitting verandering ondergaan. Het enzym lactase bijvoorbeeld dat helpt om lactose (melksuiker) af te breken, wordt bij verhitting vernietigd waardoor de vertering moeilijker wordt.
Door het weglaten van verhitting is de yoghurt van Rauw Power dunner dan gebruikelijk. Er worden ook geen melkpoeder of andere verdikkingsmiddelen toegevoegd. De yoghurt is probiotisch door de toevoeging van Bifidobacterium lactis en Lactobacillus acidophilus, bacteriën die niet vernietigd worden door het maagzuur en dus levend in de darmen terechtkomen hetgeen de darmflora ten goede komt. De hangop wordt op ambachtelijke wijze gemaakt door het ophangen van de yoghurt in zakken. Een gedeelte van de wei lekt uit de zakken, waardoor het product een kwarkachtige structuur krijgt.
Ook kefir en kefir hangop van Rauw Power vind je in ons assortiment. Kefir is een gefermenteerde friszure melkdrank, gemaakt met het ‘kefirplantje’, een kolonie van honderden soorten melkzuurbacteriën en gisten. Kefir wordt ook wel 'de drank van de 100-jarigen' genoemd omdat het veel gezonde bacteriën bevat waar mensen met o.a. darm- en huidproblemen, baat bij hebben.