In onze zomerserie over lokale leveranciers vallen de schijnwerpers deze week op biologisch fruitteler Jacco Merkens uit Werkhoven, zo’n 12 kilometer bij BD-Totaal vandaan. Jacco Merkens teelt verschillende appel- en perenrassen, waaronder ook een heel bijzonder appelras, de Redlove.

De Redlove appel is een levendige en knapperige appel, boordevol smaak. De appel is rood van buiten én van binnen en bevat tien keer zoveel antioxidanten als een gewone appel. De smaak is een perfecte kruising tussen zuur en zoet. Jacco Merkens heeft voor Nederland als enige de licentie voor de teelt en verkoop van deze appel. En wat leuk dat deze bijzondere appel komend oogstseizoen voor het eerst Skal gecertificeerd zal zijn! We kijken ernaar uit om de Redlove te kunnen gaan leveren. Houd onze nieuwsberichten in de gaten!

Op het bedrijf van Jacco Merkens worden overigens niet alleen appels en peren geteeld, maar worden ook varkens gehouden. De mest van de varkens wordt opnieuw gebruikt voor de boomgaard. Jacco: ‘Omdat we alleen natuurlijke mest gebruiken en geen kunstmest, is bijsturen moeilijk. We moeten dan ook goed voor de bodem zorgen. Een sterke bodem betekent een sterke boom met minder ziektes en goed fruit. Onlangs hebben we bloemenranden aangelegd om de grond te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten. De bloemen trekken veel verschillende insecten en vogels en de structuur van de grond blijkt enorm te verbeteren waardoor de bodem veel water kan bergen.’