Lang leek de pastinaak een vergeten groente, maar tegenwoordig is hij weer helemaal terug. De pastinaak is een sterk weerbaar gewas (plant van de schermbloemenfamilie, waartoe ook de gewone wortel behoort). De pastinaak smaakt zoet, licht anijsachtig, een beetje tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Hij vormt een mooie aanvulling op ons eetpatroon. Je kan hem als groente eten, maar ook als aardappelvervanger of als een aardappel-groentecombinatie. Heerlijk in een ovenschotel, stamppot of soep. Je kan de pastinaak trouwens ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt door een salade. En als je hem in plakjes schaaft en frituurt, krijg je lekkere krokante chips. Mogelijkheden te over met de pastinaak!

 Pastinaak weetjes 

*Een geschilde pastinaak kan door het contact met de lucht snel verkleuren. Als je hem in water met azijn of citroen legt, dan houd je hem mooi wit.

*Pastinaak kan je twee weken bewaren in de koelkast. Je kan hem ook invriezen. Blancheer de pastinaak dan eerst: 2 minuten koken, afgieten en afspoelen onder koud stromend water.

*Als je pastinaak in de oven bakt, dan komt de zoete smaak nog beter tot zijn recht.

*Toen Leiden in 1574 werd bevrijd door de Watergeuzen (Leidens Ontzet), aten de Leidenaren hutspot en haring met wittebrood. In de hutspot zat geen aardappelen, maar pastinaken met wortelen, rundvlees en ui.

* Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd.