Er zijn weer volop aubergines van Nederlandse bodem verkrijgbaar! De aubergines komen van het moderne biodynamisch glastuinbouwbedrijf van Frank de Koning. In het zuidwesten van Nederland teelt hij aubergines op de volle grond en met gebruik van compost, nuttige planten en insecten in plaats van met steenwol en chemische producten. De aubergineplant is een nachtschadeachtige, net zoals bijvoorbeeld de aardappel, de paprika en de tomaat. De smaak van aubergines is vrij neutraal. Ze nemen de smaak aan van de kruiden die je toevoegt en passen daardoor heel goed in allerlei gerechten. Je vindt aubergines vooral in recepten uit warme landen als Italië, Turkije en Israël, maar ook in de Afrikaanse en Oosterse keuken kom je ze veel tegen.

Aubergine weetjes
-De aubergineplant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen naar het Spaanse Andalusië gebracht. Omstreeks het midden van de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa geïntroduceerd.
-De aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd wat afgeleid is van het Engelse woord ‘eggplant’. Er bestaan namelijk witte variëteiten van de aubergine die klein, eivormig en geel of wit zijn en dus lijken op een ganzen- of kippenei.
-De aubergine die in Nederland meest verkocht wordt, heeft een glanzende donkerpaarse schil (de kleur ‘aubergine’ is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil.
-Het is niet nodig om de aubergine te schillen voor gebruik. Dit is zelfs af te raden omdat de meeste voedingswaarden in de schil zitten. Kroontje eraf halen en in plakken of blokjes snijden is voldoende.
- Eet aubergines niet rauw. Er zit solanine in, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken.
-Door zijn vlezige structuur zou je de aubergine ook goed kunnen gebruiken als vleesvervanger, maar de aubergine heeft wel minder voedingswaarden dan vlees. Hij bestaat namelijk voor 95% uit water en heeft dus weinig calorieën. Wel bevat een aubergine heel veel vezels en die zijn goed voor de spijsvertering.
-De gestreepte graffiti aubergine neemt minder vocht op dan de gewone paarse aubergine en heeft wit, sappig vruchtvlees. Deze decoratieve variëteit vind je hopelijk binnenkort ook in ons assortiment, maar dat is nog onzeker.
-Bewaar aubergine niet in de koelkast. Door zijn gevoeligheid voor lage temperaturen kan de aubergine zaad aanmaken waardoor er zwarte pitjes in de vrucht komen.