We hebben weer asperges, en wat voor asperges: de kwalitatief hoogstaande biologische Zuyderzee asperges! Deze asperges worden in Marknesse in de Noordoostpolder geteeld door vader en zoon Simon en Titus Galema. De grond waarop de asperges verbouwd worden, is een voormalig buitendijks stuk grond. Eeuwenlang probeerden de Blokzijler boeren er bij hoogzomer hun pinken te weiden of een snee gras te winnen, maar bij hoogwater nam de Zuyderzee het elke keer weer met hetzelfde gemak terug. Vandaar de naam van deze asperges. De grond waar de asperges in staan is humusrijk Blokzijlerzand. Dit is vrij vochtig, heel fijn zand dat in de loop van eeuwen is afgezet. Het heeft een bijna klei-achtige structuur waar de asperges goed in gedijen. 

Asperge weetjes
-In Nederland duurt het aspergeseizoen maar zo’n twee maanden. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jansfeest). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. 
 -Asperges worden in kwaliteitsklassen verdeeld: AA-formaat (20–28 mm dik) wordt als optimaal beschouwd, maar ook de A (16–20 mm), B (12–16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend als de asperge verder mooi is. De beste asperges zijn recht, hebben voldoende lengte, geen verkleuring aan de kop, geen open kop, zijn niet hol en hebben geen beschadigingen of bruine plekjes. 
 - Asperges zijn een luxe groente omdat ze in verhouding tot andere groenten duur zijn. Dit komt dat het gewas erg arbeidsintensief is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden. In 2016 was Titus Galema nog winnaar NK aspergesteken: 1,45 kg asperges steken per kwartier! 
 - Je moet asperges voldoende schillen, want anders zijn ze draderig. Snijd ook het houterige stukje van de onderkant af.
  -Je kan asperges enkele dagen bewaren in de koelkast. Om te zorgen dat ze niet uitdrogen, moet je ze in een natte schone theedoek wikkelen. Maak de theedoek tussendoor nog een keer vochtig.
 - Gooi de schillen niet weg, want je kan nog heel goed aspergesoep of -saus van de schillen maken. Vries ze wel in als je ze niet meteen gebruikt, want in de koelkast bederven de schillen binnen één tot twee dagen.
 - Je kan asperges geschild en ongekookt invriezen. Voor gebruik niet eerst ontdooien.