Zowel kaneel als cassia wordt gemaakt van de binnenbast van een struikachtige boom. De bomen zijn allebei lid van dezelfde laurierfamilie. Deze familie van bomen en planten hebben altijd een groen blad, zijn zeer aromatisch en groeien in warme tropische gebieden. Andere bekende lauriersoorten zijn uiteraard de laurier, maar bijvoorbeeld ook de avocadoboom.
Kaneel en cassia komen echter niet van exact dezelfde boom. De Latijnse naam voor de kaneelboom is Cinnamomum Verum en voor cassia is dat Cinnamomum Cassia. De Cinnamomum Verum groeit alleen in Sri-Lanka, wat vroeger Ceylon was, en daardoor wordt kaneel Ceylonkaneel genoemd. Cassia groeit onder andere in China en is daarom ook wel bekend als Chinese kaneel.

Na ongeveer 2 jaar kunnen de bomen voor het eerst gekapt worden. De takken worden dan bijna helemaal tot aan de grond gekapt. Maar ze groeien bij zowel kaneel als cassia heel snel weer terug en na 6 tot 8 maanden kan er alweer worden geoogst.

Het drogen van de bast verschilt wel. De bast van Cinnamomun Verum is veel dunner, de repen hiervan worden in elkaar gelegd, krullen vanzelf op en drogen dan samen in de zon. Een kaneelstokje heeft dus veel meer binnenlagen en is alsnog eenvoudig te breken. De bast van Cassia is een flink stuk dikker, de repen van deze bast krullen aan 2 zijdes om en drogen op tot bijzonder harde ‘kaneelstokken’.

Ondanks een grote overeenkomst in etherische oliën en bestanddelen verschillen kaneel en cassia dus wel degelijk van elkaar. Maar waarom wordt het soms dan als één product verkocht? De verwarring komt omdat kaneel geen beschermde naam is. Cassia, wat minder exclusief en bewerkelijk is, mag dus verkocht worden onder de naam kaneel.

Er bestaat dus wel echte kaneel! En kaneel en cassia verschillen ook nog eens behoorlijk van smaak. Door het hoge gehalte coumarine in Cassia is deze scherper en bitterder. Minder aromatisch dan het subtiele, milde en warme kaneel. Daar staat tegenover dat echte kaneel, gerechten ook een milde kleur meegeeft terwijl Cassia juist zorgt voor een diep-rode kleur.