Bio boodschappenlijstje
Diner en lunch, 4 rollen, bereidingstijd 1 uur
Voor de basis:
  • 4 stuks Nori
  • 300 gram sushirijst
  • 1 grote Kombu
  • 25 ml Genmai su
  • 25 ml Mirin
Voor de vulling:
  • 2 el sesamzaad
  • 2 wortels
  • een halve komkommer
  • 1,5 avocado
  • 1 tl Umepasta
Voor de dip:
  • Shoyu naar smaak
  • Ingelegde gember smaak
Keukengerei:
  • Sushimatje
  • Chopsticks

Bereiding
Stap 1: Doe de rijst met een strip kombu in een pan met ruim kokend water. Kook 20-30 minuten op middelhoog vuur tot de rijst zacht, maar niet papperig is.

Stap 2: Giet de rijst af en schep de rijstazijn en mirin door de rijst. Roer met een houten lepel voorzichtig om, zodat de rijst hitte verliest. Zet de pan daarna in de koelkast

Stap 3: Prak de avocado in een kom en roer de umepasta erdoorheen. Als de avocado niet goed glad wordt, blend hem dan met een staafmixer tot een zachte spread.

Stap 4: Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden op je sushimatje. Bedek met de afgekoelde rijst. Laat aan de bovenkant van het vel horizontaal 5 cm vrij. Dit deel gebruik je om de sushirol dicht te plakken. Bedek ook de zijkanten goed met rijst.

Stap 5: Smeer een dun laagje avocadospread over de rijst en strooi de sesamzaadjes er overheen.

Stap 6: Leg in een horizontale strook in het midden van het vel de wortels en komkommer.

Stap 7: Rol vervolgens met behulp van het matje een mooie strakke sushirol. Rol naar boven, zodat het vrijgelaten stuk norivel van je af ligt.

Stap 8: Maak je vinger nat met wat water en strijk langs de rand van het vel zodat het goed dicht geplakt blijft.

Stap 9: Snijd mooie plakjes van de sushi met een goed scherp mes. Als het moeilijk gaat, kun je de sushi eerst een half uurtje in de koeling leggen.

Stap 10: Serveer de sushi met kleine kommetjes met shoyu, ingemaakte gember en umepasta om in te dopen.

Tip:
Maak de rijst een avond van tevoren klaar, dan is het goed afgekoeld en je sushi de volgende dag in no-time klaar.

Recept van Terrasana