Probeer eens leghaan. Dit is het mannetje van het legkippenras en een verantwoorde keuze.

Bio boodschappenlijstje 

Hoofdgerecht voor 6 personen

Voor de kip:

  • 1 envelopje saffraandraadje
  • 3 leghaantjes of 6 kippenbouten
  • zout en (rode) peper
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 6 sjalotten, in partjes
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn

Voor de witte boontjes:

  • 250 g kleine witte boontjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g wortel, fijngehakt
  • 50 g bleekselderij, fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 6 takjes tijm

Voor de andijvie:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten, in dunne ringetjes
  • 1 kg andijvie, in brede repen
  • 1 bakje citroenolijven, gehalveerd
  • of 1 bakje groene olijven zonder pit en geraspte schil van 1 citroen

Bereiding van de kip

  • Week de saffraandraadjes 10 minuten in 150 ml kokendheet water. 
  • Verwarm de oven voor op 110 °C. 
  • Snijd de haantjes in vier stukken. Bestrooi ze met zout, peper en gemberpoeder. 
  • Verhit de olie en bak hierin de halve haantjes goudbruin. Bak de sjalotten en de knoflook de laatste minuten mee. 
  • Schenk de balsamicoazijn in de pan en laat dit bijna geheel verdampen. Schenk het saffraanwater in de pan en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat ze in ca. 1 uur gaar worden.
  • Leg de haantjes op een schaal en zet deze terug in de uitgeschakelde oven. Breng de jus in de pan aan de kook en klop de boter er klontje voor klontje door. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. 

Bereiding van de witte boontjes

  • Week de boontjes enkele uren in water. 
  • Verhit de olie en fruit hierin de ui, wortel en bleekselderij 5 minuten. 
  • Voeg de boontjes, het laurierblad, de tijm, wat zout en zoveel water toe tot dat de boontjes 1-2 cm onder water staan. 
  • Breng aan de kook en kook de boontjes in ca. 1 uur gaar. Laat het vocht in de pan verdampen tot er nog enkele lepels over zijn. Verwijder de kruiden.
  • Verwarm eventueel de boontjes later opnieuw en bestrooi ze met peterselie.

Bereiding van de andijvie

  • Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalotten 2-3 minuten. 
  • Voeg de olijven en/of citroen toe. 
  • Voeg nu deel voor deel de andijvie toe en laat de groente al omscheppend slinken. Verhit de groente nog 1-2 minuten en breng op smaak met zout.

Eet smakelijk!

Recept van Smaakmakend



Artikelen

26640
Braadhaan De Coq DV 950-1050
De Lankerenhof
1x1000 gr
934558
Saffraan
Blauwe Huis
1x0,2 gr
92479
Balsamico azijn
Bio-idea
1x250 ml
17120
Andijvie
Per stuk
1x1 st
172125
Pepers rood 100 gram
Per 100 gr
1x100 gr